Houpačky a vajíčka: relaxační výbava na zahradu

Už byste se nejraději viděli na zasloužené dovolené, ale do termínu odjezdu je ještě daleko? Relaxujte doma na zahradě. Uvelebte se v pohodlném závěsném křesle nebo na houpačce, obklopte se polštářky a vychutnejte si klid na čerstvém vzduchu. Ještě houpačku nemáte? To musíte napravit a níže se dozvíte, proč.

Lavice a sítě

Větší zahrada nebo bytová terasa si zaslouží místo vyčleněné pro relaxaci. A houpací venkovní nábytek je ideální součástí takového prostoru. Vybírat můžete jak mezi klasickými zahradními houpačkami, nebo přesněji houpacími lavičkami, tak mezi klasickými houpacími sítěmi, které lze zavěsit na stromy. Pokud vám na zahradě vzrostlé stromy chybí, můžete zvolit variantu s nosnou konstrukcí.

Houpačky mají tu výhodu, že pojmou více osob, obvykle 2 – 3 členy rodiny. Při rodinných oslavách a jiných zahradních akcích mohou nabídnout pohodlné a bezpečné sezení. Bezpečné proto, že lze pohyb lavičky zastavit pomocí pojistky. Najednou tak získáte další místo k sezení pro své hosty. Výhodou takových houpaček je obvykle také stříška, která bude efektivně clonit ostré sluneční paprsky.

Vajíčka a kokony

Zajímavým a také designovým artiklem mezi zahradním houpacím nábytkem jsou tzv. závěsná křesla - vajíčka. Jedná se o speciální křesla s kovovou konstrukcí k jejich zavěšení, vyrobená nejčastěji z umělého ratanu, výjimkou však nejsou ani modely z přírodních materiálů či textilu, které se označují jako kokony.

Díky menším rozměrům jsou skladnější a vejdou se bez problémů i na větší balkon. Nespornou výhodou těchto křesel je jejich nápaditý design, který zvelebí každý kout a na první pohled zaujme pozornost. Toho lze využít na méně atraktivních místech zahrady, odlehlých zákoutích či prostorově omezených plochách. Po sezóně můžete vajíčko jednoduše přemístit do interiéru a dál jej plně využívat.

Subtilní houpačky se budou také perfektně vyjímat na precizně upravených a stylizovaných plochách, jakou jsou např. japonské zahrady. Stejně jako ratanová závěsná vajíčka jsou jednoduché, drží se střídmosti a zároveň kladou důraz na uspořádání. Pokud nejste zrovna vášniví pěstitelé, pak jsou japonské zahrady pro vás to pravé. Platí zde pravidlo "méně je více". A nabízejí i další zajímavé benefity - Vše o japonských zahradách.

A proč se vlastně houpat?

Protože houpavá pohyb, ať už kupředu nebo do strany má na lidský organizmus blahodárné účinky. Je vědecky podloženo, že mírné houpání, jinak nazývané také pohupování, působí na naši nervovou soustavu a uklidňuje. Ne nadarmo se malá miminka od narození uklidňují houpáním v náručí. Vyzkoušejte si to na vlastní kůži a pořiďte si na léto houpací zahradní nábytek, nebudete litovat.