Zahradní sezóna klepe na dveře. Jaký nábytek na zahradu?

mceclip0Možná to tak za okny ještě nevypadá, ale jaro klepe na dveře. Je čas připravit zahrady a terasy na novou sezónu. Pokud se připravujete poprvé, máme pro vás skvělé tipy.

Jak vybírat zahradní nábytek?

Možná si říkáte „co je to za otázku?“, ale otázka je na místě. Typ, velikost a vzhled zahradního nábytku zásadně změní celkové vnímání a především uživatelnost vaší zahrady či terasy. Začněme u té velikosti. Než budete vybírat vhodné posezení, pořádně si promyslete, jak velký prostor mu obětujete. Později byste mohli litovat (buď toho, že jste přišli o značnou část plochy, nebo naopak toho, že jste ji dostatečně nevyužili).

Posléze popřemýšlejte nad tím, jaký nábytek vlastně potřebujete. Jste spíše typ na povalování na lehátku a relaxování na slunci, nebo dáváte přednost posezení na židli, případně rodinnému stolování pod širým nebem? Všechny možnosti se samozřejmě nevylučují.

Materiál a údržba zahradního nábytku

V neposlední řadě je dobré se zamyslet nad údržbou nábytku, tedy nad materiálem. A s tím také souvisí otázka, zda máte prostor pro uskladnění nábytku na zimu, nebo ho ponecháte po celý rok venku na pospas povětrnostním vlivům. V prvním případě v podstatě nejste ničím omezeni. Nabídka zahradního nábytku, co se materiálu týče, je velice pestrá a obsahuje jak modely z klasických dřevin (smrk, borovice), které je potřeba pravidelně ošetřovat a chránit, tak z těch odolných, tedy tropických. Tou nejznámější a nejvyhledávanější je teak či akácie.

Nábytek z tropických dřevin se vyznačuje svou odolností a zároveň snadnou údržbou. Není nutné ho chránit speciálními nátěry. Vliv počasí na něm samozřejmě zanechá stopy, ale ty jsou jen kosmetické a s postupem času mu dodávají efektní patinu. Na kvalitě mu rozhodně neubírají. Pro nenáročné stejně dobře poslouží umělý ratan.

Co děti, mají si kde hrát?

Zahrada je pro děti místo pro každodenní dovádění. Pobyt na čerstvém vzduchu je nejlepší lékař. Jako rodiče však musíte myslet také na smysluplné využití prostoru. Ideálním řešením je tzv. dětské zahradní hřiště. Malé dřevěné domečky pro drobné zahrádky a terasy, pískoviště a houpačky do každého prostoru, domky na kůlech pro malé dobrodruhy nebo kompletní zahradní paláce s prolézačkami a horolezeckými stěnami.

Na své zahradě můžete dětem vytvořit místo, které budou milovat a kde budou zároveň v bezpečí. Protože kvalita a bezpečnost je v tomto ohledu na prvním místě. A v naší nabídce dětského zahradního vybavení si jistě vyberete to pravé pro své děti a zahradu.