nakup
nabytek.cz
infolinka  +420 230 234 556

Kuchyňská linka pro leváka: Poradíme vám, co má být jinak!

Aby byla kuchyň krásná, musí být především 100% funkční, musí se vám v ní dobře pracovat a naopak nesmíte mít pocit, že se při práci namáháte víc, než je nutné. Pokud patříte k 90 procentům pravoruké populace, pak uspořádání a podobu kuchyně a kuchyňské linky pravděpodobně příliš neřešíte. Jestliže jste ale levák, určitě víte, že i na zdánlivých maličkostech záleží. Jak tedy uspořádat kuchyň „nalevo“?

Leváků je v populaci sice jen deset procent, nicméně v počtu případů domácích úrazů v přepočtu na jednoho člověka nad praváky jasně dominují. Proč? Často právě proto, že je v domácnosti vše uzpůsobeno pro pravoruké a levák se snadněji spálí, opaří, škrábne, řízne…

Stranovou preferenci byste tak měli řešit i při pořizování nábytku do kuchyně a kuchyňské linky. Ta by měla být uspořádána tak, aby maximálně vyhovovala potřebám toho, kdo v ní bude převážně vařit.

Levák jinak otvírá skříňky i vaří

Přemýšlejte, na které straně je ve vaší kuchyni vypínač? Napravo, že? A takových úliteb pro pravoruké je v běžném bytě spousta. Otvírání klasických dveří do kuchyně je obvykle také řešeno pro praváky.

Kuchyňské skříňky s jedním křídlem mají otevírání obvykle situované na levou ruku – to, proto, aby pravák méně šikovnou, tedy levou, rukou dvířka otevřel a šikovnější pravou mohl do skříňky ukrýt, vše co potřebuje.

Při práci by leváci měli postupovat zleva doprava – hotová práce by tedy vždy měla být po jejich levé ruce, aby si ji další činností nepokazili – a tomu by mělo být uzpůsobené základní uspořádání kuchyně. Pojďme si k němu na dalších řádcích něco říct.

Pro leváka proti směru hodinových ručiček

Existují dva náhledy na dělení zón v kuchyni. A u obou dvou je jedno, zda jde o kuchyň s ostrůvkem, kuchyni s linkou do L nebo jednoduchou přímou kuchyňskou linku. Tím prvním je dělení kuchyňského prostoru na:

zónu pro čištění potravin
zónu pro odkládání
mycí zónu s nerezovým dřezem
pracovní zónu
zónu pro samotné vaření.

Zóny by na sebe měly plynule navazovat. V případě praváka ve směru hodinových ručiček a v případě leváky by měly být řazené proti směru hodinových ručiček. Velmi podobně pak na dělení kuchyně nahlíží druhý způsob zónování, kdy byste si v této místnosti měli vytvořit:

oblast zásob
oblast ukládání
oblast mytí
oblast příprav
oblast samotného vaření.

I tady platí poučka o chodu hodinových ručiček. Levák by si tedy měl jednotlivé zóny uspořádat proti jejich směru.

Jak na kompromis?

Že se s partnerem, který je levák, zatímco vy pravák, ve vaření pravidelně střídáte? Pak zvolte kompromis – pracovní zónu mějte nalevo i napravo od oblasti vaření. Nebo si při pořizování nábytku do kuchyně pořiďte ještě pracovní ostrůvek.

Ani otevírání skříněk nemusí být problém – namísto pantů nalevo nebo napravo, zvolte kuchyňskou linku, která bude mít skříňky s otevíráním směrem vzhůru.