Jaké budou letos Vánoce? Tradiční a zemité

Je to tady. Venku už voní svařák s trdelníky, výlohy svítí, lidé spěchají… Vánoce jsou za dveřmi. V jakých barvách se letos ponesou? Každý rok se objeví nějaký nový směr, ale klasika, ta přetrvává.

 

Vánoce zemité…

Stejně jako v designových trendech i u vánočních ozdob a dalších dekorací se hlásí o slovo zemité odstíny barev. Již několik sezón po sobě se mnoho lidí více přiklání k nenápadným a méně křiklavým ozdobám na svém vánočním stromku. A je potřeba uznat, že zemité tóny jako hnědá, béžová či tlumená zelená vánočním koulím sluší. Do tohoto směru lze zařadit také zlatou, která je stálicí mezi vánočními barvami.

Klasické tvary a barvy Vánoc

… to je červená, zelená a zlatá. Můžeme je zařadit i do výše uvedené kategorie a sledujeme tak hned dva módní směry. Tyto barvy jsou stálým vánočním evergreenem a nešlápnete s nimi vedle. Červená, ať už v jakémkoli odstínu, je barvou hřejivou, barvou lásky a energie. Zlatá je slavnostní sama o sobě, proto nesmí během nejkrásnějších svátků v roce chybět. A zelená? Propojení s přírodou a uklidňující energie této barvy je žádoucí.

Rustikální a vintage výzdoba

Vypadá to jako staré, je to nové. Trend držící se jak v bytovém designu, tak v módě. A Vánoce jsou pro něj jako stvořené. Ozdoby ze dřeva budou slušet každému stromečku, ať už je doplníte jakoukoli další barvou. Mohou být ale samotné a jedinečné. V interiéru by neměly chybět dřevěné svícny, domečky, světýlka…

Advent v duchu tradice a historie

Pokud někde na půdě nebo ve sklepě schraňujete staré vánoční ozdoby po babičce, teď přišel jejich čas. Klasika je opět v kurzu. A když zavzpomínáte na své dětství, musíte uznat, že vánočním větvím moc sluší. Kromě vánoční atmosféry vnese domů také trochu té nostalgie a pohody z dávných dob. Mezi takové klasické ozdoby patří ručně malované koule a závěsky všech možných tvarů – panáčci, zvířátka, domečky, přírodní motivy jako šišky, jablíčka atp.

Bílé Vánoce

Každé malé dítě sní o bílých Vánocích, bohužel se stává nepsaným pravidlem, že se nám na Vánoční svátky neobvykle otepluje a venku to připomíná spíše přicházející jaro než zimu. Možná právě proto si bílý trend získal své příznivce. Vánoční strom obsypaný sněhově bílými koulemi, vločkami, bílými květy a střapatými řetězy vypadá na první pohled jako zasněžený. K bílé můžete přidat i stříbrnou, která dodá sváteční výzdobě ten potřebný lesk.