Jak vybrat správný jídelní stůl pro malý byt

Výběr jídelního stolu do malého bytu může být výzvou, ale s několika praktickými tipy najdete ideální řešení pro malý a stísněný prostor. Podívejme se, co všechno je potřeba brát v potaz při výběru ideálního jídelního stolu:

Jídelní stůl rozkládací SAPRI

1/ Velikost stolu – základní a nejdůležitější kritérium výběru.

Důkladně přeměřte dostupný prostor, kde plánujete umístit stůl. Mějte na paměti, že musíte najít místo nejen pro samotný stůl, ale také pro židle a pohodlný pohyb kolem stolu. Pokud čas od času potřebujete místo pro více lidí, např. při nedělním obědě, zvažte rozkládací jídelní stůl, který vyřeší problém s místem jednoduchou změnou velikosti.

2/ Tvar stolu – často může vyřešit problém s nedostatkem místa.

Čtverec nebo obdélník, záleží na rozloze plochy pro vyčleněný jídelní kout. Je-li místo opravdu stísněné nebo se stůl nachází v blízkosti frekventované části bytu, pozor na ostré hrany. V takovém případě by zde našel uplatnění kulatý stůl. Ovšem i tady pozor. Kulatý jídelní stůl vyžaduje více místa, než stůl čtvercový nebo obdélníkový. Má větší průměr, zabírá tedy větší plochu. Je nutné si také uvědomit, že musí být i volný prostor kolem stolu, a to po celém jeho obvodu. Pokud toužíte po kulatém jídelním stolte, volte skutečně malé modely s malým průměrem stolové desky.

3/ Materiál a barva -  cílem je lehkost a vzdušnost.

Pokud vám to styl interiéru dovoluje, volte světlé barvy nebo neutrální odstíny, které pomohou opticky zvětšit prostor. Bílý stůl je skvělou neutrální volbou do jakéhokoli interiéru. Variabilitu nabízí také při volbě jídelních židlí – neutrální barva a styl stolu snese i nápadnější doplňky.

Pokud vaše srdce touží po dřevěném dekoru stolu, vyhněte se masivním deskám s mohutným podnožím. Do malého prostoru volte subtilnější tvary a tenké stolové nohy. Dobrým řešením může být i skleněná deska stolu. Stoly s průhledným skleněným vrchem mohou vytvářet dojem většího prostoru, protože propouštějí světlo a neblokují pohled na podlahu. Cílená lehkost a vzdušnost je vyřešena.

Jídelní stůl PILGRIM 

V neposlední řadě je dobré se zamyslet nad tím, zda nemůže být jídelní stůl víceúčelový. V situaci, kdy bojujete s místem, je dobré hledat kompromisy. Jídelní stůl může suplovat kuchyňský ostrůvek nebo pracovní stůl pro homeoffice a domácí úkoly.

 

 

 

Jídelní stůl ELCAN