První třída, to je velký krok. Poradíme, jak zařídit pokojíček pro malého školáka

Září je ještě daleko, ale ne tolik, abychom se na něj nezačali připravovat. To platí především pro rodiče budoucích prvňáčků. Tím nejdůležitějším úkolem je příprava dětského pokoje pro nástup do školy. A co si budeme povídat, je lepší začít hned, než všechno dohánět na poslední chvíli. Pojďme tedy do toho!

Místo pro domácí úkoly

Vaše dítko čeká velký krok. Už si nebude ve svém pokoji jen hrát a dovádět, bude také studovat. To znamená velké změny. Ve stávajícím pokojíčku chybí studijní koutek. Pro jeho vybudování budete potřebovat nejen pár kousků nového nábytku, ale možná to bude chtít i menší dispoziční změny.

Studijní koutek, tedy pracovní stůl s potřebným úložným prostorem by se měl v ideálním případě nacházet v blízkosti okna, aby měl malý student dostatek denního světla. Čím dál od dveří, tím lépe, působí totiž jako rušivý prvek. Hračky by se ve studijní zóně také neměly nacházet, aby neodváděly pozornost od práce nad domácími úkoly. Pokud vám to tedy prostor umožní, přesuňte je z dohledu.

Jak vybrat pracovní stůl

Základem studijního koutku je samozřejmě pracovní stůl. Výuka psaní vyžaduje volnou pracovní plochu, proto vybírejte dostatečně velkou desku stolu. Nejlepší volbou pro malého prvňáčka i pro rodiče je tzv. rostoucí nábytek, tedy pracovní stůl, jehož výšku lze přizpůsobovat tomu, jak dítko roste a vyhnout se tak dalším nákupům.

Stůl by měl být vybaven zásuvkou pro pracovní potřeby, díky které se žák také naučí pořádku. Optimální výška stolu je individuální. Obecně lze říci, že by dítě mělo u stolu sedět vzpřímeně, s lokty na desce a rovnými zády, nohy pokrčené v kolenou do pravého úhlu. Sezení je potřeba vyzkoušet, ovšem s rostoucím nábytkem, tedy polohovatelným stolem a pracovní židlí máte o starost méně.

Nezapomeňte na úložný prostor

V prvních měsících se malí žáčci obejdou bez velkého množství učebnic, ovšem to se za krátko změní, proto je dobré už nyní pamatovat na dostatek úložného prostoru. Ideální bude otevřená knihovna, kam můžete volně přidávat nové slabikáře, cvičební sešity, učebnice a další a další studijní pomůcky. A nebude jich málo!

Pokud vám umístění nové knihovny znemožňuje velikost pokoje, lze problém s úložným nábytkem vyřešit pomocí závěsných polic. V tomto případě můžete využít větší plochu a být také trochu kreativnější. Zavěšením polic a skříněk do nejrůznějších obrazců a kombinováním barev docílíte zajímavého a originálního efektu, čímž podpoříte tvůrčí schopnosti a fantazii dítěte. Jak je totiž známo, prostředí má na vývoj dětí obrovský vliv, proto výběr nového nábytku nezanedbejte, jde přece o budoucnost toho nejdražšího, co na světě máte.