Jak vybrat novou sedací soupravu či pohovku? Není to věda

Rohová sedací souprava v neutrálním šedém odstínu

Výběr nového sedacího nábytku není žádná věda, i když z toho možná máte těžkou hlavu. Je to však zásadní rozhodnutí a těžko se bere zpět. Poradíme vám, jak nešlápnout vedle. Stačí sledovat 3 základní kritéria.

 1. Zmapujte prostor

Místo, kde se bude váš nejvyužívanější kus nábytku nacházet je zcela stěžejní. Patrně už víte, kam novou sedačku umístíte. V podstatě se nabízejí dvě možnosti – ke stěně a do prostoru. Druhá varianta přichází v úvahu ve velkoryse pojatých interiérech a umožňuje majitelům pořízení rozlehlé sedací soupravu ve tvaru U, která se pro tyto účely přímo nabízí.

V klasických rodinných domech a bytech je místo pro sedačku v koutě. Dobře přeměřte, jaká může být její maximální délka, v případě rohového provedení také šířka. Požadujete-li rozkládací variantu sedací soupravy, pamatujte na šíři rozkladu, a zda máte kam přemístit konferenční stolek.

Sedací souprava ve tvaru U v módní smaragdové barvě

2. Sečtěte přísedící

Počet osob v domácnosti je druhým důležitým aspektem, který musíte brát v potaz. Pro čtyřčlennou rodinu je klasický trojsed zkrátka málo. Další místa je nutné řešit křeslem (a vymezit mu prostor navíc) nebo velkým taburetem.

Také byste měli zohlednit své společenské aktivity – pořádáte rádi večírky / poklidné dýchánky s přáteli, nebo máte rádi soukromí a za zábavou raději vyrážíte ven? Velikost sedací soupravy se nejvíce odvíjí od velikosti prostoru, ale je potřeba brát zřetel na všechny okolnosti. Máte-li malý byt a potřebujete vyřešit příležitostné sezení pro návštěvy, nezapomeňte na doplňkové sezení, které je skladné či multifunkční – rozkládací taburety, stohovatelné židle, pufy…


Šedá sedací souprava ve tvaru U

3. Zaměřte se na barevnost

Barva sedačky může někdy všechno změnit. Malý obývák bude se světlou pohovkou vypadat vzdušnější, s tmavou zase ještě menší. Do neutrálních barev laděný interiér se sjednotí s obdobně pojatou sedací soupravou. Výrazná barva sedačky naopak přitáhne pozornost a oživí nenápadný základ. Mezi populární barvy potahů momentálně patří hořčicově žlutá, která místnost nabije pozitivní energií. Smaragdově zelená naopak uklidní a navodí harmonii a klid, béžová zútulní a šedá, šedá je nová černá – hodí se vždy a všude.

Rohová sedačka v energické hořčicově žluté