Jak správně pečovat o jídelní stůl? Návody na údržbu dřevěných, skleněných a kovových stolů

Jídelní stůl je středem společenského dění v každé domácnosti, a proto je důležité věnovat mu dostatečnou péči a údržbu. Různé materiály, jako jsou dřevo, sklo a kov, vyžadují specifický přístup k čištění a údržbě. Zde najdete návody, jak udržovat a čistit dřevěné, skleněné a kovové jídelní stoly.

 

Jídelní stůl MEDOR

Údržba dřevěných jídelních stolů:

Dřevěné stoly vnáší do domova hřejivý přírodní prvek, avšak pro zachování svého půvabu vyžadují pravidelnou údržbu, aby si uchovaly svůj přírodní lesk a odolnost. Prvním krokem je pravidelné odstranění prachu a nečistot suchým hadříkem nebo měkkou houbičkou. K odstranění odolnějších skvrn můžete použít směs jemného mýdla a vody, ale je důležité ihned stůl vysušit.

Důležité je také chránit dřevo před nadměrnou vlhkostí a teplem. Používejte podložky pod horké nádoby a prostírání, abyste zabránili poškrábání a otiskům. Pravidelně nanášejte doporučenou povrchovou ochranu dřevěného povrchu, aby byl materiál udržován v optimálním stavu.

Jídelní stůl DONIO

Čištění skleněných jídelních stolů:

Skleněné stoly poskytují moderní a lehký vzhled, ale vyžadují specifickou péči, aby zůstaly stále průzračné a bez šmouh. Pravidelně odstraňujte prach a otisky prstů měkkým hadříkem nebo mikrovláknem. K čištění skleněného povrchu používejte nealkoholické čisticí prostředky, které nezanechávají šmouhy. A podobné pravidla platí i v případě péče o stoly s povrchem ve vysokém lesku.

Vyhněte se používání hrubých houbiček nebo abrazivních čistidel, které mohou způsobit drobné škrábance. Pokud jsou na skle nějaké skvrny, můžete vyzkoušet směs octa a vody nebo speciální lešticí prostředky. Nezapomeňte pravidelně kontrolovat spoje a nohy stolu, abyste zajistili jejich stabilitu.

Jídelní stůl KOLINA

Péče o kovové jídelní stoly:

Kovové jídelní stoly (často spadající do industriálního stylu) jsou velice odolné, ale mohou být náchylné k rezavění, zejména pokud jsou umístěny venku nebo jsou vystaveny vlhkosti. Pravidelně stírejte prach a nečistoty měkkým hadříkem a čistou vodou. Kovové povrchy můžete také ošetřit antikorozními prostředky, které pomáhají zabránit rezavění.

Při čistění kovových stolů se vyhněte používání abrazivních čisticích prostředků, které mohou poškodit povrch a odstranit povrchovou ochranu. Pokud se na kovu objeví rez, můžete ji opatrně zlikvidovat jemným brusným papírem a následně aplikovat antikorozní nátěr. Pravidelná údržba zaručí, že váš kovový jídelní stůl zůstane atraktivní a odolný po mnoho let.

 

Pravidelnou péčí o svůj jídelní stůl si zajistíte nejen hygienickou čistotu, ale také jeho dlouholetou krásu a funkčnost.

 

Rozkládací jídelní stůl nerez a sklo 

Židle CINKLA 3 NEW